ریش هایی که با رسیدن بلوغ به رشد کامل نمی رسند
ریش از نشانه های مردانگی است که با رسیدن به دوران بلوغ در پسر ها ایجاد می شود . عواملی که مانع رشد کامل موهای مردانه می شوند را با هم مرور می کنیم .
تغییر ساختمان درونی بدن و واکنش هورمون ها با رسیدن به دوران بلوغ در دوجنس زن و مرد متفاوت است . به همان اندازه که رسیدن به دوران قاعدگی و رشد سینه برای خانم ها اهمیت دارد ، رویش ریش برای مردان حائز اهمیت می باشد . رویش ریش یکی از واکنش های دوران بلوغ بوده و علاوه بر آن از دید عمومی جامعه نیز مورد توجه است . شخصی که بنا به دلایلی ریش در نمی آورد و یا به دلیل رویش نا مرتب آن مجبور به اصلاح دائم است ، در بلند مدت ممکن است رفتارهایی را تاثیر گرفته از این موضوع بروز دهد . به همین دلایل که عمده ترین نقطه ی آغاز کننده ی آن پایین آمدن حس اعتماد به نفس است ، مراکز درمانی و زیبایی که در این زمینه تخصص دارند فعالیت های خود را آغاز کرده و باید امیدوار بود که بهداشت کاری خود را رعایت کنند .
وراثت را به عنوان اولین دلیل مورد بررسی قرار می دهیم ، پسری را فرض کنید که با رسیدن به دوران حساس بلوغ و شروع شدن واکنش های بدن ، موهای کرکی و نرم صورتش به ریش تبدیل نمی شوند ؛ از نظر شما چه حسی در بین هم سالان خود خواهد داشت ؟ احتمالا از سلامت خود هم نگران خواهد شد و دیگر مسائلی که نمی داند درگیر این موضوع خواهند شد یا خیر .
در واقع ترشح هورمون تستوسترون در مرد ها سبب ضخیم شدن مو ها و رسیدن به شکل نهایی آن ها می شود ؛ این هورمون در جاهای خاصی که باید ترشح شده و با تاثیر بر روی پیاز مو و ساختار آن ، موهارا به مرحله ی آخر رشد خود می رسانند ؛ مقصور از مرحله ی آخر حداکثر رشد در نظر گرفته شده نیست بلکه به بیانی شکل ظاهری است ؛ هورمون تستوسترون ، ریش ، سبیل ، موهای قفسه ی سینه و… را تحت تاثیر قرار می دهد .
کامل نشدن نشانه های بلوغ ( رنج طبیعی 13 تا 17 سال ) اگر تا پایان 18 سالگی به تعویق بیفتد لازم است شخص به پزشک متخصص غدد مراجعه کرده و از سلامت غدد و وظایف آن ها اطمینان حاصل کنند . حتی اگر دیگر نشانه های بلوغ ( میل جنسی ، تغییر صدا و… ) بجود آمده است به هیچ عنوان نباید بررسی و مراجعه به پزشک را نادیده گرفت ، مراجعه کنید و بگذارید مطمئن شوید که مشکل وراثتی است یا خیر . توجه داشته باشید که برای برخی از نژادها کم مویی حتی در مردها کاملا عادی است اما شما این وضعیت را با توجه به آب و هوای کشور خود و ناحیه ی جغرافیایی باید بسنجید .
درصورتی که مشکل وراثتی باشد و داوطلب کاشت مو باشید باید علاوه بر متخصص جراحی پلاستیک به متخصص گوش و حلق و بینی نیز مراجعه کنید ، استفاده از تجربیات و راهنمایی های متخصص پوست و مو نیز الزامی است ، اما باز هم با مطرح بودن بحث اعتماد به نفس و این موضوع که موضع جراحی کاملا در معرض دید است فرد باید از روحیه ای آماده برای جراحی برخوردار باشد . در حالت کلی اگر جراحی را به عنوان آخرین گزینه انتخاب کنید بهتر می باشد ، در مواقع اندکی مشکل فرد با استفاده منظم و اصولی از محلول های موضعی قابل حل است .
علاوه بر وراثت ، حوادثی مانند سوختگی ، ناراحتی های روحی مانند وسواس ، اعمال زیبایی مانند از بین بردن موهای زائد و… می توانند از دیگر دلایل کرکی مانند موها و حتی قطع رشد آن ها شوند . درمان بیماری هایی مانند تومور که در طول درمان مجبور به استفاده از اشعه های خاصی هستیم نیز بر این مسئله تاثیرگذار است .
پیش از اقدام جهت هرگونه درمانی حتما دلیل اصلی را شناسایی کرده و راه درمانی مناسب را برگزینید . در طول درمان و بعد از آن مشورت با روانپزشک بسیار کمک کننده است .